You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

×

Cyclo 140 km

Cyclo 140 km

Inschrijving en start:
7.00 tot 9.30 uur

Leden Cycling Vlaanderen / VWB / FCBW: € 6,00
Niet-vergunninghouders: + € 2,00

De rit gaat dwars door de Denderstreek en door het hart van de bekende Vlaamse Ardennen. Deze tocht heeft een golvend profiel met 14 hellingen waaronder vrij onbekende hellingen, maar ook veel bekende namen uit befaamde koersen zoals Vlaanderens mooiste, de Ronde van Vlaanderen.  Met een totaal hoogteverschil van ongeveer 1300 meter is deze tocht een uitdagend klimbrevet. Onderweg maakt de fietser kennis met de pracht van de Vlaamse Ardennen, maar niet alleen de hellingen zijn mooi, er zijn ook een aantal heerlijke kasseistroken. Natuurlijk horen bij dit alles ook de geweldige uitzichten over deze prachtige streek.

Herzele bereik je via de E40, bij afrit Erpe-Mere neem je de N46 richting Burst en Herzele. De start is gelegen in het centrum van Herzele net naast de Sint-Martinuskerk in de Burchtlaan op de prachtige groene Burchtweide.

Deel 1

We vertrekken op de Burchtweide voor de eerste 48 km (waarvan 40 km nieuw traject sinds 2019). Zeer vlug verlaten we de hoofdgemeente via de smalle kasseiweg langs de kerk. Na een aanloop vanuit Herzele naar Woubrechtegem , Sint-Lievens-Esse en Steenhuize, fietsen we de eerste 20 km over heerlijke, meestal  smalle, landelijke wegen. Verder richting Smeerebbe-Vloerzegem, begeven we ons naar de dorpskern van Idegem. Ter hoogte van het mooie Denderbrugje begeven we ons via het jaagpad naar Geraardsbergen voor de eerste zware helling van de dag: de Muur met Kapelmuur. Op de teller staat nu 24 km.

Vanuit Geraardsbergen fietsen we via glooiende, landelijke wegen langs Deftinge en Lierde (Waesberg & Caudenberg) richting Nederbrakel voor de eerste rustplaats aan gemeentedomein De Rijdtmeersen. Hier wacht de deelnemers een welverdiende, uitgebreide bevoorrading.

Deel 2

Na een verfrissing met voor elk wat wils, gaat deel 2 van start. Vanuit Brakel en langs Parike met onderweg een paar kleine hellingen (Fayte), bereiken we al vlug Everbeek en Zarlardinge. Vanaf hier begeven we ons richting de provincie Henegouwen. Hemelrijk en Trimpont vervangen we dit jaar door de misschien niet zo bekende helling van Potterée (gem. 4,5% / max. 10%). Neem boven de tijd om uit te blazen en geniet van het fraaie uitzicht. Verder nemen we de steile afdaling van Planchette (hier is voorzichtigheid ten zeerste aanbevolen), om Wallonië binnen te fietsen. We bereiken dan Flobecq. Amper 1 km verder beklimmen we Lummen, een klim van ongeveer 1000 m met als steilste hellingsgraad 13%. De gevaarlijke oversteek van de N48 in Vloesberg vermijden we door de afdaling van La Houppe te nemen en zo verder te fietsen naar Ellezelles. Met Redaudrye nemen we de laatste klim voor de 2e bevoorrading. Na 84 km houden we een tweede maal halt voor een uitgebreide, verzorgde bevoorrading op de parking van onze medeorganisator en grote bezieler Willems tuinkamers & veranda’s te Ronse.

 

Deel 3

Voor deel  3 zijn er sinds vorig jaar een paar nieuwe stroken. We verlaten de bevoorradingspost om 2 km verder de N48 te kruisen, en wat ligt ons daar te wachten… niet de Kanarieberg, wel de minder bekende, maar daarom niet minder lastige Fortuinberg, Houtstraat en Bosrede. Wie spreekt over die ‘vreselijke beklimmingen’ in de Vlaamse Ardennen heeft het zelden over de Fortuinberg of zijn broertje de Kanarieberg. Deze beklimmingen bij Ronse scoren meer klimpunten dan de Koppenberg of de Muur maar zijn wel netjes geasfalteerd. Met een gemiddeld percentage van ongeveer 9% over ruim een kilometer is de Fortuinberg een echte krachtpatser. Korte stukken raken regelmatig de 20% aan. Het wisselende klimtempo maakt het een echte topper. Bovendien is de beklimming een esthetisch pareltje. Vrijwel meteen gaan de percentages tot over de 10%. Onder het genot van een prachtig uitzicht aan de rechterkant klimt de smalle weg flink door. Probeer bij het bereiken van het dorpje even achterom te kijken: een prachtig landschap strekt zich achter je rug uit. Na het dorpje sla je op de splitsing rechtsaf. Door de prachtige Bosrede slinger je onder soms moordende hellingshoeken naar boven. Ingegraven tussen wallen klim je door een sprookjesbos naar de top van de beklimming. Voor wie het moeilijk heeft, lijkt er geen einde aan dit laatste stuk te komen. Boven is het dalen en klimmen door het muziekbos. Na deze helling fietsen we via de Vlaamse Ardennendreef naar Maarkedal. We zijn gedaald, dus straks is het weer klimmen. Bijna onmiddellijk staan we dan aan de voet van een andere taaie klant, kasseiberg de Taaienberg800 m lang, een gemiddelde stijging van 7,5% en een maximumstijging van 18%.

We nemen enkel het echte klimgedeelte zodat het eigenlijk nog meevalt. Door de prachtige kleine landschapswisselingen die de Vlaamse Ardennen ons brengen, zoeken we Maarke-Kerkem op. Hier maken we kennis met de Eikenberg: 1250 m lang, een gemiddelde helling van 5% met een maximumstijging van 9%. Het gaat wel over kasseien met op veel plaatsen een asfaltstrook op de zijkanten. In Volkegem nemen we ook nog de Wolvenberg mee.

 

 

 

Na het stevige klimwerk fietsen we 10 km langs vlakke wegen in de Scheldevallei via Edelare, Volkegem, Ename, Nederename en Welden naar Mater voor de korte klim van de Lage Dumpel. Verder via Tissenhove en Jagerij naar de pittoreske dorpjes van de gemeente Horebeke. Geniet van de fraaie vergezichten. De Haaghoek, Keiberg en Leberg laten we links liggen. Enkele kilometers verder bevinden we ons in het mooie dorpje Elst. Dit jaar nemen we in Michelbeke de heroïsche Berendries op in het parcours, met een lengte van 936 m, een gemiddelde helling van 7%, max. 12%, en een hoogteverschil van 66 m. Op de teller staat nu 120 km.

Vanaf de top van de Berendries is het nog slechts 17 km. Met de beklimming van de Marebeekstraat in Sint-Maria-Oudenhove, kondigt de finale zich aan. Erwetegem (Pijperzele, Potaardestraat), Steenhuize (Pijpketel), Sint-Lievens-Esse (Arestraat) en Herzele liggen bezaaid met kleine hellingen. Via brede wegen wordt het Herzeelse grondgebied terug bereikt, om zo opnieuw aan de startplaats te komen. Kortom een mooie pittige omloop, op en top Vlaamse Ardennen met een stukje Henegouwen en Denderstreek,  door prachtige natuur.

Na de heerlijke tocht kan iedereen nagenieten van een hapje en drankje (een heerlijk streekbiertje, broodjes, hamburgers, enz.), en gezellig napraten in de prachtige groene omgeving van de Burcht.