You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

×

Cyclo 140 km (14 hellingen)

Cyclo 140 km

Inschrijven en start:
7u00 tot 10u00

Leden Cy. Vl. / VWB / FCBW: € 7,00
Niet-vergunninghouders: + € 2,00

De rit gaat dwars door de Denderstreek en door het hart van de bekende Vlaamse Ardennen. Deze tocht heeft een golvend profiel met 14 hellingen waaronder vrij onbekende hellingen maar ook veel bekende namen uit befaamde koersen zoals uit Vlaanderens mooiste de “Ronde van Vlaanderen”. De finale speelt zich af op het vroegere traject van de R.V.V. Met een totaal hoogteverschil van rond de 1300 meter is deze tocht een uitdagend klimbrevet. Onderweg maakt de fietser kennis met de pracht van de Vlaamse Ardennen, maar niet alleen de hellingen zijn mooi, zo zijn er ook een aantal heerlijke kasseistroken. Natuurlijk hoort bij dit alles ook de geweldige uitzichten over deze prachtige streek.

Herzele bereik je via de E40, bij afrit Erpe-Mere neem je rechts de N 46 richting Burst en Herzele. De start is gelegen in het centrum van Herzele net naast de St. Martinus kerk in de Burchtlaan op de prachtige groene burchtweide.

Deel 1

We vertrekken op de burchtweide voor de eerste 48km waarvan 40km volledig nieuw parcours is in opge-nomen en zeer vlug verlaten we de hoofdgemeente via de smalle kasseiweg langs de kerk.

Na een aanloop vanuit Herzele naar Woubrechtegem , St. Lievens Esse en Steenhuize fietsen we de eerste 15km over heerlijke meestal smalle landelijke wegen. Tijdens de eerste 15km beklimmen we de licht hellende Korrestraat (lengte 850m) t.h.v. Steenhuize. Verder naar Erwetegem langs de glooiende wegen van de Pijpketel (afdaling). Eens Lierde bereikt, komen we aan de Langemunte, er staan 20km op de teller. Wij verlaten Lierde en bereiken Goeferdinge, Zarlardinge & Everbeek via Deftinge (Splitsing 50km). Hemelrijk & Trimpont (2017) vervangen we dit jaar door Tournebois & Potteree. Misschien niet zo bekend, de helling is +- 1200m lang, is gemiddeld 4,7%, een steilste stuk van 10% en je overwint een hoogteverschil van 42m. Neem boven de tijd voor uitblazen en geniet van het fraaie uitzicht. Verder nemen we de steile afdaling van Planchette (hier is voorzichtigheid ten zeerste aan te raden) om Wallonië binnen te fietsen we bereiken dan Flobecq.

Amper 1km verder beklimmen we Hurdumont een klim van 600m met als steilste hellingsgraad 13%. De gevaarlijke oversteek van de N48 in Vloesberg vermijden we door de afdaling van La Houppe te nemen en zo verder te fietsen naar Ellezelles, met Redaudrye nemen we de laatste klim voor de bevoorrading geniet hier opnieuw van een prachtig stukje natuur. Na 50 km houden we een eerste maal halt voor een 1e uitgebreide verzorg-de bevoorrading op de parking van onze medeorganisator en grote bezieler Willems Veranda’s te Ronse.

Deel 2

Voor deel 2 hebben we t.o.v. van de vorige jaren een paar nieuwe stroken opgezocht. We verlaten de bevoorradings-post om 2 km verder de N48 te kruisen, en wat ligt ons daar te wachten… nee niet de Kanarieberg maar de minder beken-de maar daarom niet minder lastige Fortuinberg, Houtstraat & Bosrede.

Wie spreekt over die ‘vreselijke beklimmingen’ in de Vlaamse Ardennen heeft het zelden over de Fortuinberg of zijn broertje de Kanarieberg. Deze beklimmingen bij Ronse scoren meer klimpunten dan Koppenberg of de Muur, maar zijn wel netjes geasfalteerd.

Met een gemiddeld percentage van ruim 9% over ruim een kilometer is de Fortuinberg een echte kracht-patser. Korte stukken raken regelmatig de 20% aan, het wisselende klimtempo maakt het een echte topper. Bovendien is de beklimming een esthetisch pareltje. Vrijwel meteen gaan de percentages tot over de 10%. Onder het genot van een prachtig uitzicht aan de rechterkant klimt de smalle weg flink door. Probeer bij het bereiken van het dorpje even achterom te kijken, een prachtig landschap strekt zich achter je rug uit. Na het dorpje sla je op de splitsing rechtsaf. Door de prachtige Bosrede slinger je onder soms moordende hellingshoeken naar boven.

Ingegraven tussen wallen klim je door een sprookjesbos naar de top van de beklimming. Voor wie het moeilijk heeft lijkt er geen einde aan dit laatste stuk te komen.

Boven is het dalen en klimmen door het muziekbos. Na deze helling fietsen we via de Vlaamse Ardennendreef naar Maarkedal. We zijn gedaald dus straks is het weer klimmen. Bijna onmiddellijk staan we dan aan de voet van een andere taaie klant, de kasseiberg Taaienberg: 800m lang, gemiddelde stijging 7,5% en een max. van 18%. We nemen enkel het echte klimgedeelte zodat het eigenlijk nog mee valt.

Doorheen de prachtige kleine landschapswisselingen, die ons de Vlaamse Ardennen brengen, zoeken we Maarke-Kerkem op. Hier maken we kennis met de Eikenberg : 1250m lang, 5% gemiddeld met een max. stijging van 9%. Het gaat wel over kasseien met op veel plaatsen een asfaltstrook op de zijkanten.

Na het stevige klimwerk fietsen we over een 10km langs vlakke wegen in de Scheldevallei via Edelare, Volkegem, Ename, Nederename & Welden naar Mater voor de korte klim van de lage Dumpels. Verder via Tissenhove en Jagerij naar de pittoreske dorpjes van de gemeente Horebeke. Geniet van de fraaie vergezichten. De Haaghoek, Keiberg en Leberg opgenomen in editie 2017 laten we dit jaar links liggen.

Enkele kilometers verder bevinden we ons in het mooie dorpje Elst. Dit jaar nemen we in Michelbeke de heroïsche Berendries op in het parcours, lengte 936m, gemiddelde helling 7%, max. 12% met een hoogteverschil van 66m. Enkele km’s verder worden de fietsers na 90km onthaald op een tweede uitgebreide bevoorrading te Nederbrakel aan het gemeentelijk natuurdomein, de Rydtmeersen.

Deel 3

Na een verfrissing met voor elk wat wils, gaat deel 3 van start. Vanuit Brakel bereiken we al heel vlug langs vrij vlakke wegen St. Martens-Lierde en Deftinge. Verder richting Geraardsbergen naar de voet van het koninginnenstuk van de tocht, namelijk de Muur met Kapelmuur.

De Bosberg (lengte 991m, gem. helling 5,8%, max. helling 11% hoogteverschil 57m) hebben we voor editie 6 niet opgenomen in de wegwijzer. Eens de muur achter de rug fietsen langs het jaagpad van de dender naar de dorpskern in Idegem, voor een derde uitgebreide bevoorrading ter hoogte van het mooie denderburgje aan de sluis. Op de teller staan nu 116 km.

Deel 4

Deel 4 telt slechts 20 km. Het dorpje Idegem kondigt de finale aan. Steenhuize, Sint-Lievens-Esse en Herzele liggen bezaait met kleine hellingen zoals de Arestraat. Via brede wegen wordt het Herzeelse grondgebied terug bereikt, om zo opnieuw aan de startplaats te komen. Kortom een mooie pittige omloop, op en top Vlaamse Ardennen met een stukje Henegouwen en denderstreek doorheen een prachtige natuur.

Na de heerlijke tocht kan iedereen nagenieten van een hapje en drankje : heerlijk streekbiertje, broodje & hamburgers, en gezellig napraten in de prachtige groene omgeving van de burcht.